ОШ "Исидора Секулић" Шајкаш и издвојено одељење Мошорин

ТЕХНИЧКО И ИНФОРМАТИЧКО ОБРАЗОВАЊЕ

Корисни сајтови за наставу

Анимације које можете користити у настави

Сајт популаризује алтернативне и обновљиве изворе енергије и њену штедњу. Настао је из потребе да се пробуде интересовања многих, а пре свега младих које у будућности чекају не мали проблеми када је реч о енергији. Уколико желите да наставу учините још интересантнијом препоручујемо Вам да у њу укључите и анимације, које можете прегледати и одабрати овде. Скидање истих  помоћу програма Sothink Swf Catcher описано је у новембарском броју ПИЛ часописа за наставнике.

http://www.cnti.info/energija/

Детаљан принцип рада одређених уређаја

Сајт на енглеком језику детаљно описује многе лекције које су садржане у програму ТИО, можете га погледати овде.
пример 1: нуклеарна електрана;
пример 2: СУС мотори;
пример 3: електро мотори.  

http://www.howstuffworks.com/

Корисни програми и материјал

Секција за преузимање разних корисних програма и материјала ОШ "Татомир Анђелић" из Мрчајеваца. Можете сами видети шта Вам је потребно од корисних програма које можете ту наћи. Препоручујемо следеће за ТИО: Тест информатика, Отпорник, Предавања Техничко обр., Информатика-такмичење, Седам светских чуда, Штедња енергије, Тестови -Техничко VIII и Тест информатика.

http://www.osmrcajevci.edu.rs/download.html

Друштвo педагога техничке културе Србије

Овде можете, осим новости са такмичења и рада Друштва, пронаћи још доста корисних информација. Препоручујемо следеће линкове на сајту: DOWNLOAD и Е-БИБЛИОТЕКА

https://sites.google.com/site/dptksproject/

Припреме за наставу

Електронски каталог Завода за удџбенике са оперативним плановима и припремама за часове, који ће Вам бити од помоћи у планирању наставе. Приручник прати Наставни план и програм за ниже и више разредe основне школе, као и уџбеничке у издању Завода за удџбенике. На страници бирате одговарајући разред и предмет Техничко и информатичко образовање.

http://www.zavod.co.rs/pripreme_1st.asp

Простор за помоћ ученицима и наставницима на часовима ТИО

Садржаји блога обухватају теме које се изучавају на часовима ТИО. Наставне јединице су проширене интересантним чланцима и презентацијама које израђују ученици.

http://cicakslavka.wordpress.com/

ИНФОРМАТИКА

Корисни сајтови за наставу

Креативна школа

Сајт представља базу радова (основна и средња школа) пријављених на конкурсу „Креативна школа“, који представљају примере добре праксе наставе и остваривање садржаја програма применом информационих технологија. За приступ бази потребно је да се посетилац региструје на сајту.

http://www.kreativnaskola.rs

Радови са конкурса "Дигитални час"

Зборник радова пријављених на конкурсу „Дигитални час“. Зборник садржи радове из свих предмета за основну школу од 1. до 8. pазреда. Сваки рад садржи приказ наставне јединице, која се према важећем наставном програму реализује од једног до четири школска часа, а који показује употребу информационих технологија као наставног средства. Употребљене информационе технологије су применљиве у настави и усклађене са задацима и циљевима часа.

http://www.digitalnaskola.rs/konkurs/brojPrijavaPoPredmetuIRazredu/razredPredmet.html

Часопис за наставнике - "Партнер у учењу"

ЧАСОПИС ЗА НАСТАВНИКЕ: "Партнер у учењу", у ком можете наћи низ занимљивих ствари везаних за ИКТ у настави. У колони са десне стране: „Архива часописа“, можете пронаћи раније бројеве часописа, са занимљивим садржајима које сте из неког разлога пропустили.

http://pilcasopis.wordpress.com

е-писмен

По речима аутора сајт пружа подршку у учењу свима којима је потребна и желе да је прихвате! 

http://www.e-pismen.com

Користан форум

Форум наставника техничког и информатичког образовања

http://forumto.freehostia.net

Појам - електронско учење

Сајт на коме је објашњен појам електронског учења и који обухвата све методе и технике за учење уз помоћ рачунара и интернета.

http://lekcijepil.elfak.ni.ac.rs/Eln/1/index.html

Курсеви из области информатике

Сајт садржи интереснатне курсеве из области информатике. Линк „Систем наставе“ Вас води на Moodle, на ком су постављене лекције које можете да искористите приликом реализације часа, уколико се претходно региструјете на истом. За сналажење на сајту потребно је прочитати странице доступне на следећим линковима: „Упутство“ и „Шифре за пријаву“. 

http://www.profesor.rs