ОШ "Исидора Секулић" Шајкаш и издвојено одељење Мошорин

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СТОГОДИШЊИЦЕ ВЕЛИКОГ РАТА

Година 2018. је посебна,  обележава се 100 година од завршетка Првог светског рата и присаједињења Војводине Краљевини Србији.

Од фебруара месеца ове године општина Тител низом  манифестација  разноликог садржаја обележава овај значајан датум, завршна свечаност реализоваће се на Дан општине, осмог новембра. Свечаном обележавању овог јубилеја придружила се и  Основна школа „ Исидора Секулић“  из Шајкаша,  у петак, 14. септембра 2018. године.

На прослави су били присутни многи гости:  чланови локалне самоуправе и председник Драган Божић, који су и помогли ову реализацију, начелник Јужнобачког управног  округа Милан Недељковић, руководилац  Школске управе Нови Сад Јован Вукчевић, Весна Радуловић и Соња Миладиновић, просветне саветнице из Школске управе Нови Сад,  мајор Милан Бурмуџија, официр за односе са јавношћу у Првој бригади Копнене војске Србије, директори установа основних и средњих школа, директор Дома здравља Тител,  представници Црвеног крста Војводине, извиђачи Војводине, представници Полицијске станице Тител, ученици Средње медицинске школе “ 7 април“ из Новог Сада, ученици Гимназије „ Јован Јовановић Змај“  из Новог Сада, ученици, наставници,родитељи, грађани Шајкаша, пријатељи школе...

Програм је започео у 10,00 часова интонирањем државне химне и певањем песама „ Ово је Србија “ и „ Тамо далеко“,  у извођењу Хора и оркестра Гимназије „ Јован Јовановић Змај“ из Новог Сада. Након тога  присутне госте је поздравила  директорица школе Мирјана Николић Мушицки и истакла да је ово леп начин дружења деце, народа и   војске кроз институције с циљем да се евоцира јунаштво и страдалничко време у Првом светском рату.  Уручене су и захвалнице угледним гостима  без чије подршке не бисмо реализовали ову манифестацију . Програм свечаности се састојао од пригодног драмског текста и активности учесника манифестације који су своје умеће презентовали присутним гостима и нашим ученицима. Ту се пре свега мисли на присуство Специјалне бригаде Копнене војске  Републике Србије  која је приказала део наоружања и опреме.  Ватрогасна служба  имала је исто тако занимњиво представљање,  а извиђачи  су се посебно трудили да својим вештинама заинтересују  децу да  науче како се склапа шатор, вежу  чворови,  мараме ...Оваквом оспособљавању ученика да стичу знања непосредним посматрањем  придружио се и Војни санитет и Средња медицинска школа „ 7 април“ из Новог Сада, чиме су наши ђаци , посебно осмаци, имали прилику да упознају занимања у оквиру програма професионалне орјентације.  Присутни  гости су се  након разгледања активности распоређених по пунктовима у дворишту школе,  преместили у школски хол где је видео пројекцијом приказан филм „ Где цвета лимун жут“.

Манифестација у Шајкашу, реализована  као велики час историје, треба да пренесе поруку  да историја сопственог народа заслужује трајно  памћење и  дубоко поштовање.

Мира Вучуревић, школски библиотекар