ОШ "Исидора Секулић" Шајкаш и издвојено одељење Мошорин

„ИСИДОРИНИ ДАНИ“

Прошле године установљена манифестација „Исидорини дани“ , у ОШ „ Исидора Секулић“  у Шајкашу,  настављена је и ових фебруарских дана  тако што је добила нове изведбе и појачала садржај и активности.  Манифестација  је претходила  свечаностима поводом Дана школе коју смо прославили 14.  фебруара 2019. године.

Реализовани  програм  по данима:

Понедељак, 11.2.2019. године 

 

„Жене у науци“ , огледни час  у Мошорину

Занимљив и лепо осмишљен час у Мошорину, који је организовала и припремила наставница математике Стефана Мишовић, имао је за циљ  упознавање са научним радом знаменитих жена као што су математичарке: Хипатија, Ејда Лавлејс, Каролина Хершел, Марија –Софија Жермен ;  физичарка Марија Кири и биолог  Розалинд Френклин. Ово  и овакво представљање  поклопило се тачно на Међународни дан жена у науци, у понедељак  11.2.2019. године.

 

 

Тога дана у мошоринској школи реализовано је и дружење уз такмичење и квиз о историји Новог Сада, који су у оквиру предмета историја и географија  спровеле ученице осмих разреда Зорана Јошић и Милица Дринић.

 

Уторак, 12.2.2019. године

„Дан науке“,  огледни час у Шајкашу      

  

 

У уторак , 12.2.2019. године, наставници Олгица Лакић и Станко Гелић понудили су нам сасвим ново презентовање наставних јединица из хемије и биологије .

Извођењем различитих експеримената, ученици су показали резултате свог истраживања, једнако  у хемији  и биологији, али и у физици.

Поставка ученичких радова, коју је осмислила Вера  Јелић, наставница  техничког и информатичког образовања , улепшала је школски хол и  привукла  пажњу и интересовање  свих ученика и наставника.

Среда, 13.2.2019. године

Тематски дан посвећен  Милеви Марић Ајнштајн

 

Тематски дан  посвећен  жени пореклом са наших простора, рођеној Титељанки, нашој  Милеви Марић Ајнштајн, реализован је у среду, 13. 2. 2019. године.

 

 

Школски психолог Нада Вујановић , уз подршку  библиотекарке Мире Вучуревић и  наставнице информатике и рачунарства  Александре Петровић Стејин, уобличила је  једну тему, нову и не непознату, али  припремљену и реализовану на узоран начин.

Тога дана имали смо прилику да  се упознамо са надареном  математичарком, о којој и данас трају дебате као научнику ,  расправе  „за и против “ о њеном раду на научним експериментима   рађеним скупа са славним мужем  Албертом Ајнштајном.

Тематски дан  о Милеви Марић је подразумевао:

  • Инсерте из документарног филма о женама које су се оствариле у науци
  • Powerpoint презентацију  о Милеви Марић Анштајн
  • Направљен плакат и позивнице
  • Прилагођена сцена и костимографија
  • Мала драматизација кроз ликове научника и Алберта Ајнштајна

Скеч – анегдоту из живота проф. Ернеста Радерфорда,  припремили су ученици 8. разреда и  наставник физике Стевица Теодоровић.

Четвртак, 14.2.2019. године

 

 

Приредба, као завршна свечаност поводом Дана школе,  одржана је 14.2.2019. године.

Мирјана Николић Мушицки, директорица школе, на  почетку програма уручила  је захвалнице  Љубици Ковачевић, Милеви Шкорић и Нади Вујановић за деценијски рад у школи, пензионерима Јолан Фелбаб и Сими Ђерману, али и установама и појединцима  чија нам подршка много значи, мр Драгану Божићу, председнику општине Тител и мр Јадранки Пешти, директорици СТШ „Милева Марић“. Програм су уобличиле наставнице српског језика Драгана Томић и Јелена Петровић, Босиљка Субашић, наставница музичке културе, уз несебичну подршку и Јованке Лековић, наставнице енглеског језика.

 

Овогодишњи свечани програм, поред  рецитала и  занимљивог представљања ученика   на енглеском језику, донео је и једну новину.  Дат је сажет  приказ свих значајних презентација и делић атмосфере са угледно/огледних часова, односно пројеката који су  реализовани  током првог полугодишта ове године.

Свечаној приредби поводом Дана школе присуствовали су наши ученици и родитељи, представници локалне самоуправе Тител, директори школа из тителске општине, кумови и пријатељи школе.

                                                                                                                                            М.В.