ОШ "Исидора Секулић" Шајкаш и издвојено одељење Мошорин

СВЕТОСАВСКА ПРИРЕДБА ЗА 2020. ГОДИНУ

 

Овогодишња прослава школске славе Светог Саве започела је  у ИО ОШ “ Исидора Секулић“ у Мошорину где су гости, родитељи и наставници имали прилику да погледају програм који су припремили ученици и наставници школе.

Почетак приредбе започео је химном, затим су ученици нижих разреда рецитацијама изказали  своје поштовање светитељу, просветитељу и творцу законодавства Светом Сави.

Драмска секција припремила је представу „Свети Сава и краљ Андрија“  којом се слави светитељ али и  успомена на Први помесни сабор у Жичи када је Свети Сава 1220. године,  након добијања аутокефалности у Никеји, основао прву српску краљевину и крунисао свог брата Стефана Првовенчаног за краља српских земаља. Паралелно, али са друге временске дистанце у представи је осветљен и лик епископа Иринеја Ћирића који је спасао 3000 деце из логора за време Другог светског рата, током којег су у најхладнијем  јануару 1942. године, страдали наши свети преци у мрачној Шајкашкој рацији. Пријатељица и познаница блаженопочившег епископа Бачког Иринеја Ћирића, била је и наша чувена списатељица и земљакиња  Исидора Секулић.

Шајкашки програм такође је започео химном, после су наступили  извођачи - рецитатори, док је завршетак програма  био предвиђен за  драмско извођење  текста „Свети Сава и голубица“ . Заслужни наставници за реализацију програма били су  наставница музичке културе  Босиљка Субашић, Драгана Томић, Јелена Петровић и Јелена Димитријевић, наставнице српског језика и вероучитељи  Јован  Шапоња и Боро Тешић.

Сечење славског колача обављено је уз богослужење Бошка Маринкова, пароха мошоринског и  Младена Јовановића, пароха шајкашког, а кумство  су преузели Борислав Тешић у Мошорину и Мирослав Кулашевић у Шајкашу.

Угледни гости  на овој свечаности били су председник општине Драган Божић са  делом општинске делегације, наставници и родитељи школе, наши пензионисани радници и ученици.

                                                                                                                                           М.В.