ОШ "Исидора Секулић" Шајкаш и издвојено одељење Мошорин

Мај - месец математике  

Центар за промоцију науке у сарадњи са Математичким институтом САНУ, реализовао је девету годину заредом највећу националну научнопопуларну манифестацију под називом М3 – Мај месец математике, од 7. маја до 1. jуна. Услед ванредних околности, програм је ове године организован први пут у виртуелном простору. 

Тема овогодишње манифестације „Математика у покрету“, подразумева истраживање математичких поставки помоћу сопствених чула, кретања и интеракције са светом који нас окружује. Ова година је посебна и по томе што први пут у Србији славимо Међународни дан жена у математици,  установљен на рођендан Марјам Мирзахани, прве жене добитнице Филдсове медаље.

Први пут ове године се и наша школа придружила обележавању  манифестације у онлајн окружењу. Ученици су цртали цртеже  математичких објеката, портрете познатих математичара, састављали песме  са тематиком матемематике и бројева, слали рецитације  састављених песама, писали саставе о лепоти математике и њеној примени, правили презентације...

Претходно су ученици преузимали презентације биографија познатих математичара (посебно жена математичара).

Путем  гугл- учионице упознали су се са начином извођења на  апликацијама  каху, десмос, фото калаж маркер и програм мајкрософт пауерпојнт. Појединим ученицима се посебно допала апликација каху у којој су многи решавали  квизове везане за градиво и примену математике у другим наукама и научним дисциплинама.

Наставник је промовисао математику у складу са  темама са Архемедесовог зимског семинара на коме је учествовао и који је имао назив  „Страх од математике и како да га савладамо ” .

Договорено је да се  у школи одржи  изложба радова и организују предавања и презентације радова ученика и наставника када се за то буду стекли услови.

 

Организатор манифестације у нашој  школи био је Драган Србуловић, наставник математике.