ОШ "Исидора Секулић" Шајкаш и издвојено одељење Мошорин

ПРЕПОРУЧЕНА ТЕЖИНА ШКОЛСКЕ ТОРБЕ

 

Колико леђа ђака могу да се оптерете зависи од узраста, тежине и конституције детета. Ево шта саветују стручњаци...

Сваки трећи ученик основне школе има криву кичму, показали су резултати систематских прегледа у школским диспанзерима. Претешка ђачка торба је један од могућих узрока деформитета, па стручњаци на почетку нове школске године апелују на родитеље и наставнике да не оптерећују много леђа ђака. У страху да не би нешто пропустила, деца у торбу трпају све и свашта, па је понекад тешка и по пет, шест килограма!л

Стручњаци упозоравају да торба треба да буде што лакша, када је празна може да тежи највише један килограм, а када се у њу ставе свеске, књиге и неоподан прибор, не би требало да пређе 10 до 15 % дечје тежине. 

 

КАКВА СЕ ШКОЛСКА ТОРБА ПРЕПОРУЧУЈЕ?

        Како помоћи деци да се правилно развију и не угрозе здравље? Један од начина је је правилан избор школске торбе, радног стола и столице. Ово је посебно важно за ђаке прваке.

        Већина деце овог узраста још нема довољно зреле мишиће којима треба да носе сопствено тело, а ускоро треба да понесу неколико килограма књига и прибора. Зато пре свега треба повести рачуна о величини и тежини празне торбе. Како дете може да носи исту школску торбу неколико година, јер нема потребе куповати сваке школске године, добро је да буде од квалитног, пре свега лаганог материјала.

        Ранци су добар избор јер их деца носе на леђима што се свакако препоручује због растерећења кичменог стуба. У куповину не треба ићи без детета. Не треба куповати велику торбу јере дете неће да порасте толико у наредне две-три године колоко торба може да траје. Дно ранца не сме да иде испод струка,  а врх мора да буде испод испод линије рамена.                         

        На леђној страни треба да постоји ојачање, нараменице треба да буду широке и мекане да се не усецају у рамена. Најбоље је да постоји и каиш који се закопча око струка и тако добије још једна тачка ослонца.

        КАКО ПРАВИЛНО НОСИТИ ШКОЛСКУ ТОРБУ?

Ранац се носи на оба рамена. Прво треба ставити на леђној страни веће и теже књиге, па напред мање и лакше.

Последице неадекватних школских торби и неправилног ношења су лоша држања и деформитета кичменог стуба и стопала. Ово се одржава и на концентрацију при праћењу наставе, памћење, моторичке способности што све заједно утиче на целокупан успех у школи.