ОШ "Исидора Секулић" Шајкаш и издвојено одељење Мошорин

 За Фејсбук многи кажу да је једно од најопаснијих wеб места. Може се рећи и да је тако. Многи зато постављају питање “како Фејсбук користити безбедније?”. Ево великих, ако не и највећих опасности којих нисте ни свесни, као и кратких решења.
 Информације о себи
Многи сматрају да ће стављањем својих информација на профил попут школе коју похађају (или су похађали), адресе, телефона и сличног помоћи неким старим пријатељима да их лакше пронађу.
Опасности: Највећа опасност је крађа идентитета и прикупљање информација од стране оглашивачких агенција.
Решење: Склоните све информације о себи, или ставите неке шаљиве, чисто да би збунили криминалце.
 Фотографије
Управо сте се вратили са летовања, зимовања, журке или било ког другог изласка. Зашто да не поставите фотографије? Има више разлога зашто то да не учините.
Опасности: Педофили скупљају фотографије деце, ваша фотографија може да заврши свугде на Интернету, замислите да видите оглас на неком сајту са вашом сликом….катастрофа, видеће вас пола света.
Решење: Никад не постављајте личне фотографије на Фацебоок, ако желите да их покажете пријатељима позовите их кући и покажите им, зашто да не, таман ћете мало оффлине попричати. За профил слику можете да користите слику вашег омиљеног стрип јунака, цртаног лика или било чега што нема везе са вама, будите маштовити.
 Непознате особе
“Тако диван и добар човек”, “пријатељ”… Још једна од великих опасности по вашу приватност.
Опасности: крађа идентитета, сазнавање много личних информација, педофили…
Решење: Не ступајте у пријатељства са особама које не познајете у стварном свету.
 Апликације за убијање времена
Још једна од опасности на коју ћете потрошити много живаца. И док се ви забављате краду вам податке, њих ће после продати оглашивачким компанијама, очекујте спам.
Опасности: спамовање е-маил адресе, узимање личних информација и фотографија.
Решење: Најбоље је не користити никакве апликације, игрице, квизове…

ПРИМЕРИ ПРЕВАРА
You were tagged in a video! Ово вам је класична превара. Када вам неко непознат каже да вас је таговао у видеу одмах избришите тај пост или поруку и болкирајте ту особу. Ова превара функционише тако да вам "као" тражи да упдајтујете видео плаyер да би видели видео. Када ово урадите у ствари отварате врата хакерима и преварантима! Избегавајте!
 Твој пријатељ (......) је управо одговорио на питање о теби – Такође превара која је смишљена да од вас извуче валидне информације. Дакле кад инсталирате апликацију одговарате на питања и дајете информације које обично нпр банке траже кад отварате рачун. Одајући ове информације постајете веома лака мета за интернет превару.
We are stuck and need help.Ово је толико очигледно да је помало смешно али нажалост има људи који се "навуку". Дакле неко вам пошаље поруку да је у невољи и да му хитно требају паре на тај и тај рачун.
Понашање на Интернету
 Вређање и омаловажавање
 Мера у којој је дозвољено увредљиво обраћање или употреба увредљивих речи зависи од платформе на којој се врши комуникација. На великим друштвеним мрежама попут Фацебоока или YоуТубеа који садрже огромну количину коментара, статуса и сличног, могуће је назначити да се ради о неприкладном садржају. Мање платформе (форуми, новински портали итд.) обично спроводе неки облик модерације, што значи да постоје особе које бришу неприкладне коментаре. Такве онлине локације скоро увек садрже правила понашања: шта је дозвољено написати, шта не, какве су санкције за њихово кршење. Степен оштрине модерације зависи од материје (или теме) коју покрива одређена платформа. На спортском форуму, рецимо, степен слободе изражавања сигурно је већи него на форуму нуклеарних физичара.
 Кад је реч о закону, Интернет се не разликује од „стварног“ света у погледу тога шта је дозвољено написати или рећи. Увреда је кривично дело независно од тога како, то јест, „преко чега“ је упућена. Ако си претрпео увреду, не можеш се ослонити на јавног тужиоца, већ поступак мораш покренути сам, подношењем приватне тужбе.
 Изношење неистина (клевета)
 Клевета се дефинише као изношење или проношење нечег неистинитог о некој особи. На Интернету се јавља на друштвеним мрежама којима је релативно лако и брзо доћи до публике, али познати су и случајеви када су израђене читаве презентације које садрже лажне информације о некој особи (такозвани осветнички сајтови — ревенге ситес).
 Исто као што је случај са увредом, у нашем праву не постоји разлика између овог облика узнемиравања „у животу“, новинама или на Интернету — за санкцију је потребан једино услов да то што се износи или проноси „може шкодити части или угледу“. Гоњење се, такође, предузима по приватној тужби.
 Мржња и дискриминаторске изјаве
 Закон је јасан: „Ко изазива или распирује националну, расну или верску мржњу, или нетрпељивост међу народима или етничким заједницама које живе у Србији казниће се затвором од шест месеци до пет година“. Летимичан поглед на коментаре на онлине новинске чланке и на Фејсу вероватно ће ти рећи да од кажњавања мржње и нетрепељивости нема ништа, пошто таквих коментара и изјава има заиста много. Ствари су се, међутим, помериле с мртве тачке: недавно је донета прва судска пресуда због говора мржње упућеног групи особа (ради се о припадницима ЛГБТ популације) преко Фацебоока.
 Гоњење за ово кривично дело по службеној дужности мора да предузима Посебно тужилаштво за високотехнолошки криминал.